Joukko Jyväskylän valtuutettuja iloitsi Keskisuomalaisessa 30.1.2008 alle 18 -vuotiaiden liikuntatilojen maksujen alenemisesta, sekä niiden poistumisesta uuden kunnan syntyessä. Kuten kirjoituksessa todettiin, on Jyväskylän maalaiskunnassa jo satsattu tulevaisuuteen antaen kunnan liikuntatiloja maksutta alle 18 -vuotiaiden käyttöön. Tämä linjaus on nähty merkittävänä osana palvelukenttäämme, aitona ja oikeana tukena lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Alle 18 -vuotiaiden maksuttomien harrastustilojen käytännön huomioiminen liikuntatilojen osalta uuden kunnan perustamisessa onkin erittäin tärkeä ja arvokas asia. Haluaisin kuitenkin kiinnittää huomiota niihin alle 18-vuotiaisiin, jotka tarvitsevat harrastustoimintaansa muita kuin liikuntatiloja.


Uuden kunnan perustamiseen tähtäävissä neuvotteluissa on pyritty, ja pyritään, löytämään parhaita käytäntöjä kummaltakin puolelta nykyistä rajaa. Jyväskylän maalaiskunnan käytäntönä on ollut antaa kaikille alle 18 -vuotiaille harrastustilat maksutta käyttöön. Myös muille kuin liikuntaseuroille.


Jyväskylässä ja maalaiskunnassa on runsaasti yhdistyksiä ja seuroja jotka ylläpitävät lasten kulttuuri- ja harrastustoimintaa eri muodoissaan. Liikuntaseurojen tavoin myös näiden toiminta on vapaa-ehtoisten toimijoiden varassa, yleensä juuri vanhempien talkoo- ja vapaaehtoistyöllä toteutettuna. Esimerkkinä mainittakoon MLL:n vertaistoimintana ylläpitämät perhekahvilat. Näissä viikoittaisissa tapaamisissa, joiden käytännön järjestelyistä ja toiminnasta vanhemmat itse vastaavat, on valtakunnallisestikin ajatellen huomiota herättävän paljon osallistujia. Kyseinen toiminta on kaikille avointa ja maksutonta, ns. matalan kynnyksen toimintaa, jossa vertaistuen ja verkottumisen merkitys korostuu. Kaikki asioita, jotka on kirjattu ennaltaehkäisevyyden ja yhteisöllisyyden lähtökohdista suomalaisen perhepolitiikan tavoitteisiin. Toisin kuin maalaiskunta, on Jyväskylä kerännyt maksun tilojensa käytöstä myös tähän tarkoitukseen.


Nyt yhdistymissopimusluonnokseen on kirjattu ainoastaan alle 18 -vuotiaiden liikuntatilojen maksuttomuus. Itse en voi hyväksyä tilannetta, jossa alle 18 -vuotiaiden liikuntaharrastus ja muu harrastustoiminta kunnan tai kaupungin omistamissa tiloissa asetettaisiin eriarvoiseen asemaan, onhan tavoitteena kuitenkin kuntalaisen etu ja tasavertaisuus. On muistettava myös vertaistoiminnan laajuus ja merkitys perheille, unohtamatta taloudellistakaan näkökulmaa: pelkästään maalaiskunnan osalta voidaan arvioida perhetoiminnan vastaavan noin 5-8 kunnallisen avoimen päiväkerhon laajuista toimintaa! Tämä ilman kunnan tarjoamaa työntekijäresurssia tai muita tukipalveluita, materiaaleista puhumattakaan.


Tätä viestiä olen tuonut esille yhteisymmärryksessä muiden maalaiskuntalaisten kanssa jo viime syksynä sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialatyöryhmässä, sekä useissa muissa yhteyksissä. Myös maalaiskunnan Kokoomuksen valtuustoryhmässä olemme tukeneet nykyistä käytäntöä perheiden, lasten ja kuntatalouden näkökulmiin nojaten. Uskon vahvasti, että myös muiden kuin liikuntatilojen antaminen maksutta alle 18-vuotiaiden käyttöön olisi myös uudelle kunnalle edullinen ja pitkälle kantava, kuntalaisten elinvoimaa ja hyvinvointia tukeva ratkaisu. Odotankin tämän epäkohdan nousevan aidosti keskusteluun, jotta saamme kokonaisvaltaisesti lapsiperhemyönteisiä ratkaisuja tulevaisuudessakin.